Toenemende druk in de mondzorg verhoogt belang van goed zitten

25 mei 2020

Sinds kort zijn de tandartsen weer aan het werk en is de dentale zorg weer volop bezig. Door het coronavirus is de werkdruk voor tandartsen en mondhygiënisten sterk toegenomen. Met oog op de toenemende druk is het daarom ook uiterst belangrijk dat de mondzorg is voorzien van een goede zit. Lees meer!

Het belang van een goede zit in de dentale zorg

In de dentale zorg is ‘zittend staan’ of ‘staand zitten’ de filosofie. Oftewel: een actieve ontspanning in de juiste werkhouding. Een hoog percentage van de tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) ervaart fysieke klachten bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. De oorzaak is duidelijk: professionals in de dentale zorg wringen zichzelf vaak in allerlei bochten om hun werk goed te kunnen doen. Dit leidt tot meer – en vaak statische – spierspanning en extra druk op de kwetsbare delen van de rug- en nekwervels. Wat als gevolg heeft dat het leidt tot een stijgend percentage van de arbeidsongeschiktheid in deze branche.

Bewustwording van gezond zitten: juist nu zo belangrijk

Op dit moment is de druk op de zorg ongekend hoog en daarmee ook de fysieke belasting. Omdat de gehele mondzorg nu veel werk moet inhalen, is een goede zitoplossing nog belangrijker dan voorheen. Volgens TNO en het CBS blijkt dat bij tandartsen hoge percentages burn-outs worden geconstateerd: maar liefst 12%, waarvan 3-5% zó lang doorwerkt dat ze helemaal niet meer kunnen functioneren. Mondzorg professionals werken over het algemeen vaak op zadelkrukken. Helaas kan de verkeerde zadelkruk de klachten en stress verergeren. Rugklachten en een verkeerde werkhouding blijven een pijnpunt. Onze zitoplossingen, zoals de zadelkrukken, zijn hulpmiddelen die het werk helpen verlichten.

Consequenties van langdurige zittend werken

De consequenties van langdurig zittend werken zijn erg serieus. De klachten aan het bewegingsapparaat zijn reden nummer één voor verzuim. Uit een onderzoek van TNO blijkt dat langdurig zitten hét nieuwe arbeidsrisico is. In sommige gevallen wordt het zelfs vergeleken met andere schadelijke gewoontes. Denk hierbij aan ongezond eten en roken. Het langdurige zittend werken verzwakt de spieren en verslechtert de bloedcirculatie. Hierdoor komen organen in de knel en worden afvalstoffen onvoldoende afgevoerd. Hart- en vaatziektes, maar ook een verhoogd cholesterol en diabetes zijn consequenties.

Score zitoplossing verminderen pijnklachten

Score biedt zadelkrukken met een open heuphoek welke ervoor zorgen dat tandartsen en mondhygiënisten minder rugklachten hebben en beter kunnen werken. Het afwisselen tussen staan en zitten is wenselijk.

Wilt u meer weten over de zitoplossingen van Score voor de dentale branche? Download onze brochure, vraag een proefplaatsing aan of neem contact op! 

Nieuwsbrief