Pijnklachten in de dentale praktijk

29 oktober 2019

Het belang van een goede zithouding en ergonomie op het werk is iets wat we vaker hebben belicht. Rugklachten en een verkeerde werkhouding blijven een pijnpunt. Letterlijk en figuurlijk. Nu dit ook steeds meer uit de praktijk blijkt, leek dit het juiste moment dit te delen.

Fysieke klachten bij tandartsen en mondhygiënisten

Het schrikbarende feit dat 30% van de mondzorgprofessionals het pensioen door rugklachten niet haalt is al vaker voorbij gekomen. Daarnaast is bekend dat een zeer hoog percentage van tandartsen (65%) en mondhygiënisten (90%) fysieke klachten ervaart bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Oorzaken van deze klachten zijn meestal:

  • Ongezonde/verkeerde werkhouding

  • Statische houding

  • Verkeerd ingestelde meubels

  • Ongezonde levensstijl

  • Lang achtereen in dezelfde houding zitten

Cijfers in de praktijk

Tijdens een van onze workshops voor tandartsen en mondhygiënisten in Ridderkerk belichten we deze cijfers onlangs ook. We vroegen de zaal om handen op te steken en helaas bleken de statistieken over de klachten te kloppen. Tandartsen en mondhygiënisten konden samen met het team van Score drukpuntmetingen uitvoeren, waardoor duidelijk was of ze goed zaten. Daarbij hoorde passend zitadvies: welke zitmeubelen zijn juist voor jouw type werk en zorgen voor een comfortabele en gezonde werkplek? Gezond zitten is immers de combinatie van zitten op de juiste stoel met de correcte stoelinstelling en de juiste werkhouding!

Wil je meer weten over onze zitmeubelen voor de dentale branche of wil je bijvoorbeeld een van onze zadelkrukken testen? Vraag dan een proefplaatsing aan of neem contact op!

Nieuwsbrief