Je bureaustoel juist instellen in vier stappen

9 maart 2022

Bij een goede bureaustoel kun je de zithoogte, zitdiepte, de hoogte van je rugleuning en armleggers aanpassen naar jouw lichaam. Wil jij jouw rug net even dat extra beetje ondersteuning geven tijdens je werkzaamheden? Wij leggen je uit hoe je in vier stappen het beste uit je stoel kunt halen door hem op de juiste manier voor jouw lichaam in te stellen.

Stap 1: stel je zithoogte goed in
Een goede werkhouding begint bij de juiste zithoogte. Het instellen hiervan kun je eenvoudig doen door plaats te nemen op je bureaustoel, rechtop te gaan zitten en beide voeten plat op de grond te zetten. Je kunt nu de zitting van je bureaustoel omhoog of omlaag verstellen totdat jouw benen in een hoek van 90 graden staan. De hendel hiervoor is te vinden onder je zitting. De juiste hoogte zorgt er onder andere ook voor dat je een goede doorbloeding in je benen behoudt. Check daarom even of jouw bovenbeen en knie een beetje aflopen, zodat de heup hoger staat dan je knie. Ideale zithoogte: check!

Stap 2: stel je zitdiepte in
Kun jij de zitdiepte van jouw stoel instellen? Dan is dit de volgende stap. Voor mensen met lange benen kan een schuifzitting prettig zijn, omdat de zitdiepte ca. 6-10 cm toeneemt. Deze kun je aanpassen met de hendel onder de zitting, waarbij hij naar voren en achteren kan schuiven. Wanneer zit je goed? Als jouw rug goed aansluit op de rugleuning van de stoel en er voldoende ruimte is tussen het zitvlak en je knieholtes, heb je de juiste zitdiepte te pakken. Dit laatste kun je controleren door een vuist te maken en deze tussen de voorkant van de zitting en je knieholtes te plaatsen. Hiermee voorkom je afknelling van de bloedvaten.

Stap 3: stel de rugleuning in
Heb jij een bureaustoel, waarvan je jouw rugleuning in hoogte kunt verstellen? Controleer dan of deze op de hoogte van jouw rug is ingesteld. De rugleuning hoort namelijk minimaal tot je schouders te komen, zodat het je rug volledig kan ondersteunen. Als de rugleuning niet verstelbaar is, kun je wel checken of hij goed op de holte van je onderrug aansluit. Sommige bureaustoelen zijn voorzien van een opblaasbare lumbaalsteun in de rugleuning. Als jouw stoel dit heeft, kun je de bolling aanpassen zodat je rug op de juiste plek steun krijgt. Merk je dat je rugleuning onvoldoende steun biedt en ervaar je hierdoor klachten? Je kunt bij ons terecht voor deskundig advies over een passende zitoplossing. Bekijk hier alvast onze bureaustoelen.

Stap 4: last, but not least: de armleggers
Het bureaublad is vaak onze steun en toeverlaat, waar onze armen regelmatig lekker op kunnen leunen. Toch is de kans groot dat je hierdoor te ver naar voren zit, waardoor je last kan krijgen van je nekspieren. Hoog tijd om die armleggers eens goed te benutten. Om de armleuningen op de juiste hoogte in te stellen, laat je eerst je schouders ontspannen afhangen, zodat je de armen in de juiste hoek van 90 graden kunt plaatsen. Zo steunen je armen comfortabel op de armleggers en ben je helemaal klaar voor jouw werkdag achter je bureau!

Nieuwsbrief