Een bureaustoel of zadelkruk: welke zitoplossing kies je?

18 oktober 2021

Wanneer je dynamisch wilt werken en veel achter een bureau zit is de juiste zitoplossing belangrijk. Natuurlijk vraag je je dan af welke stoel het beste bij jou past. Is dat een bureaustoel of juist een zadelkruk? In deze blog nemen wij je mee in de wereld van zitoplossingen zodat jij weet voor welke ergonomische stoel jij moet kiezen. Lees hier meer!

Voordelen van een ergonomische bureaustoel  

De meest bekende zitoplossing is een ergonomische bureaustoel. Met een bureaustoel is het belangrijk dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen een hoek van tenminste 90° maakt. Zo voorkom je dat je spieren en bloedvaten afknelt waardoor je benen gaan slapen. Als je voeten de grond niet raken, dan is het raadzaam een voetensteun te gebruiken. De bureaustoelen van Score zijn volledig en precies af te stellen naar jouw lichaam, waardoor je zeker weet dat je ergonomisch verantwoord zit.

Voordelen van een zadelkruk 

Wanneer je zit op een zadelkruk, is je houding meestal actiever dan op een bureaustoel. Je bovenbenen creëren een hoek van ongeveer 135°. Deze houding noemen we de open hoekhouding. Hierdoor kantelt je bekken en wordt de natuurlijke S-curve in je wervelkolom bevorderd. De vorm zorgt er automatisch voor dat je rug een ontspannen houding aanneemt. Dit stimuleert de ademhaling, doorbloeding en spijsvertering. Belangrijk om te weten is dat je een zadelkruk door de hogere zit alleen kunt gebruiken bij een zit-sta bureau of een werkoppervlakte dat hoger is dan gemiddeld. 

Factoren die belangrijk zijn om de juiste keuze te maken

Het belangrijkste is dat je ontspannen zit. Een ontspannen houding bevordert productiviteit en werkplezier. Bovendien voorkomt het lichamelijke klachten door overmatige spierspanning en belasting van dezelfde spiergroepen. Om dit te voorkomen doe je er goed om om regelmatig af te wisselen tussen verschillende zitoplossingen. Daarnaast is het verstandig om een stoel te kiezen die aansluit bij jouw werkzaamheden en past bij jouw lichaam.

Benieuwd naar het aanbod van Score in ergonomische zadelkrukken en bureaustoelen? Bezoek de website voor meer informatie of voor vragen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Nieuwsbrief