Dynamisch werken op kantoor: zo doe je dat

29 oktober 2019

Van zakelijke fitness abonnementen tot groene shakes in de kantine: bedrijven investeren vandaag de dag steeds meer in de gezondheid en vitaliteit van hun werknemers. Vooral bij kantoorbanen is dat niet gek, omdat je op een werkdag gemiddeld meer dan tien uur zit. En te lang zitten is immers niet gezond. Dynamisch werken lijkt de oplossing. Hoe? Lees hier meer!

Wat is dynamisch werken?

Door tijdens je werk meer bezig te zijn met je houding behaal je een hoop winst. Een kantoorinrichting met dynamische werkplekken motiveert medewerkers om meer en vaker te gaan staan, anders te zitten en te bewegen. Iets waar steeds meer bedrijven in faciliteren. Een aantal voorbeelden van deze dynamisch werkplekken op kantoor zijn:

  • Een zit/sta bureau

  • Een zadelkruk

  • Een deskbike

Staand werken: met mate

Staand werken wordt steeds populairder. Het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology legde de resultaten van een groot aantal eerdere studies naast elkaar. Daaruit bleek dat iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van zit, 54 kilocalorieën extra per dag verbrand. Ondanks dit positieve gevolg kan te lang staand werken voor hart- en vaatziekten zorgen. Wil je dus staand werken? Let dan op de volgende punten:

  • Zorg dat je niet de hele dag staat, maar wissel je houding af met bijvoorbeeld zitten op een zadelkruk;

  • Wanneer je een sta bureau gebruikt, zorg er dan voor dat je hier niet uitgebreid tegenaan leunt.

Gezond zitten en lekker werken met een zadelkruk

De hele dag staand werken is dus niet gezond. Daarentegen is de hele dag zitten ook niet ideaal, want dit kan zorgen voor nek- en rugklachten. Daarnaast spreekt men ook nog eens van een zogenaamde ‘kantoorkont’: van veel en lang zitten worden je billen plat, aldus Amerikaanse fysiotherapeute Abby Bales. Op een bureaustoel ben je vaak geneigd om wat onderuit te zakken. Zadelkrukken van Score bieden dan een oplossing. Het geheim zit hem in de open heuphoek wat het zadel creëert. Hierdoor komen ruggenwervels, je nek en hoofd vanzelf in een gezonde verticale positie te staan. De open houding bevordert bovendien een optimale ademhaling en zorgt voor een betere doorbloeding en spijsvertering.

Wisselen maar!

Het komt erop neer dat te veel zitten of te veel staan beide niet optimaal zijn. Overal waar ‘te’ voor staat is immers nooit goed. Wissel af tussen staand en zittend werken, zorg ervoor dat je tijdens de lunchpauze een (korte) wandeling maakt en pak vaker de fiets dan de auto. Dan kom je al een heel eind. Voor een werkgever is het uiteindelijk simpel: een goede zitoplossing kost minder dan een dag ziekteverzuim!

Meer weten over de zitoplossingen van Score? Neem contact op of vraag vrijblijvend een proefplaatsing aan van onder andere onze zadelkrukken!

Nieuwsbrief