De evolutie van zitten (op kantoor)

29 oktober 2019

Zitten is de normaalste zaak van de wereld en we doen het al zo lang als mensen op de aarde rondlopen. Dat stoelen ook al eeuwenlang bestaan, is daarom geen verrassing. Toch is de stoel niet altijd voor iedereen binnen handbereik geweest. Benieuwd hoe de kijk op zitten door de jaren heen is veranderd en hoe dit de inrichting van kantoren heeft beïnvloed? Lees dan verder.

Van statussymbool naar alledaags product

De stoel brengt ons terug naar het Oude Egypte, waar alleen de rijken plaats mochten nemen op deze meubelen. Het was een echt statussymbool. Dit had onder andere te maken met het feit dat stoelen vaak gemaakt waren van dure materialen, die anderen zich niet konden veroorloven.

De eerste stoel die voor bureaustoel door kon gaan, ontstond rond 1900. Hij had een vierpoots-onderstel op wielen, die tevens draaibaar was. Daarna volgden er nog heel veel meer bureaustoelen. Vanaf 1970 verschenen er stoelen waar je de neighoek tussen de zitting en rug onafhankelijk in kon stellen. Zitten werd daardoor een compleet nieuwe ervaring.

Verschillende soorten stoelen

Ontwerpers, onderzoeksbureau’s en bedrijven hebben daarna niet stilgezeten: ondertussen hebben we allerlei verschillende stoelen op kantoor staan. De stoelen waar we op ontspannen, zijn bijvoorbeeld heel anders dan de stoelen waarop we werken. Deze grote hoeveelheid stoelen heeft er toe geleid dat we veel zitten. Op kantoor zien we naast de ‘standaard’ bureaustoel nu bijvoorbeeld ook zadelkrukken. Een stoel die je natuurlijke houding bevorderd en ergonomisch erg verantwoord is.

Gezondheidsrisicos

Lang en veel zitten wordt steeds gebruikelijker. Toch is het steeds belangrijker om minder lang stil te zitten, vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Er zijn tegenwoordig zelfs stoelen met allerlei speciale functies, zoals stoelen die je vertellen wanneer je op moet staan. Ook het aantal stoelen die ervoor zorgen dat je een betere houding aanneemt groeit.

De zadelkrukken met een balance mechaniek zorgen ervoor dat je een betere positie aanneemt, zodat je minder rugklachten hebt. Daarnaast stimuleert deze kruk je open houding wat je ademhaling en gezondheid verbetert. Waar we voorheen de hele dag in een hokje zittend werkten, komen er nu steeds meer flexibele kantoorconcepten die gezonde werkplekken stimuleren, zoals de afwisseling tussen de statische bureaustoel, een zadelkruk en een zit-sta bureau.

Het is duidelijk dat het zitten op kantoor al lang niet meer begint en eindigt bij een bureaustoel. De zadelkrukken van Score zorgen ervoor dat je lichaam deze neutrale, open houding aanneemt. Zo worden klachten voorkomen en kan jij efficiënt en gezond te werk gaan! Meer weten? Neem gerust contact  met ons op! Wij vertellen je graag meer.

Nieuwsbrief