5 veelgestelde vragen over ergonomie en zitoplossingen

19 augustus 2020

Gezond zitten en lekker werken wil iedereen. Ergonomie is en blijft een veelzijdig en dynamisch onderwerp. Binnen het vakgebied ergonomie is Score dé specialist als het gaat om stoelen, zit- sta oplossingen en de daarbij behorende accessoires zoals een voetensteun. Wij zetten daarom vijf veelgestelde vragen over ergonomie en zitoplossingen op een rijtje.

1. Wat is ergonomie en waarom is het belangrijk?

Ergonomie heeft betrekking op de keuzes die je maakt om als mens optimaal binnen een (werk)omgeving te functioneren. Fysieke ergonomie heeft voornamelijk betrekking op het feit dat je je lichaam goed moet behandelen, zodat het niet overbelast raakt of spanningen en klachten oplevert. Uiteraard is ergonomie van belang om goed je werk te kunnen doen, maar ook om als persoon gezond te blijven en je lichaam intact te houden.

2. Hoe kun je ergonomisch werken op kantoor?

Ergonomisch werken op kantoor wordt steeds belangrijker. Vooral omdat je met een kantoorbaan, plus de tijd die je thuis zittend doorbrengt, gemiddeld meer dan 10 uur op een dag zit. Het vele zitten zorgt er vaak voor dat je lang in dezelfde houding blijft zitten.

Wanneer je ergonomisch wilt werken op kantoor is het belangrijkste advies om houdingen en zitoplossingen af te wisselen. Dynamisch werken is het antwoord.

3. Welke zitoplossingen heb je nodig om ergonomisch te werken?

In principe staat ergonomisch werken gelijk aan zitoplossingen die voor jou en je werkplek passend zijn. Natuurlijk kies je voor een goed in te stellen bureaustoel voor een ergonomische zithouding, eventueel in combinatie met een voetensteun. Veel kantoorwerkplekken zijn inmiddels voorzien van een een zit-sta-bureau. Heb jij een zit-sta-bureau? Wissel zitten dan regelmatig af met staan. Net als te lang zitten, kan ook te lang staan verschillende fysieke klachten veroorzaken. Wil je toch actief werken? Kies dan voor een kwalitatieve ergonomische stahulp. Wij zien dat de zadelkruk, zoals de Amazone, in populariteit groeit als actieve stahulp voor op het kantoor.

Bij Score bevelen we onze zadelkrukken met het unieke Score Balance mechaniek aan. Deze krukken zorgen voor een open heuphoek, waardoor je spieren en wervelkolom het minst worden belast. Het unieke balance mechaniek zorgt ervoor dat het zadel subtiel naar alle kanten met je meebeweegt. Door het balance mechaniek blijven kleine spieren in beweging. 

4. In welke sectoren is ergonomisch werken van belang?

Ergonomisch werken is in iedere sector belangrijk. Het beroep van stratenmaker is fysiek ergonomisch gezien het meest belastende beroep dat je kunt bedenken . Met stip op twee staat het beroep tandarts. Uiteraard werken stratenmakers niet vanaf een stoel. Tandartsen daarentegen wel. Vele tandartsen in binnen- en buitenland hebben al voor Score producten gekozen als ideale zitoplossing.

Naast stoelen voor tandartsen biedt Score zitoplossingen voor nog veel meer andere branches. Score stoelen vind je vooral terug op kantoorwerkplekken, medische werkplekken, dentale praktijken en industriële omgevingen.

5. Wat is het verschil tussen een bureaustoel en een zadelkruk?

Wanneer je op kantoor werkt is een bureaustoel vaak de eerste zitoplossing die in je opkomt. De ergonomische bureaustoel is de perfecte oplossing voor een standaard werkbladhoogte. Het assortiment Score bureaustoelen is heel breed. Wist je dat Score voor bijna elk postuur een geschikte bureaustoel heeft? Zoals de 5100 S voor kleinere personen, de naar eigen wens samen te stellen Score At Work of een XXL stoel uit de MaXXLine?

Voor een werkplek waarbij staan gepromoot wordt, adviseren we een zadelkruk om te lang staan te voorkomen. Mede door de bewustwording van dynamisch werken is een zit-sta-bureau populair geworden. Daardoor zie je steeds vaker stahulpen in een kantooromgeving, waaronder een zadelkruk. Een zadelkruk is dé zitoplossing om een gezonde zithouding aan te nemen. Je zit hoger en door de zadelvorm kantelt je bekken. Dit zorgt ervoor dat je wervelkolom de S-Curve aanneemt. De S-Curve is goed voor een gezonde en ontspannen werkhouding.

Vraag onze Score experts naar advies over ergonomie

Heb je meer vragen op het gebied van ergonomie of zitoplossingen? Neem dan contact op met onze experts zodat ze je kunnen voorzien van advies. Wil je een van onze zitoplossingen proberen? Vraag dan een gratis proefplaatsing aan!

Nieuwsbrief