5 manieren om hoog ziekteverzuim binnen jouw organisatie te voorkomen

29 oktober 2019

Binnen jouw organisatie wil je natuurlijk een hoog ziekteverzuim voorkomen. Voorbeelden waardoor verzuim kan optreden zijn griep, onzekerheid, geen onderlinge relaties met collega’s of monotoon werk. Ook fysieke klachten zoals nek- en rugklachten zijn grote boosdoeners. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers gezond kunnen werken? Dat lees je hier.

1. Las pauzes in en beweeg

Zorg ervoor dat je pauzes stimuleert en dat je werknemers de mogelijk hebben om elke dag regelmatig te bewegen. Even koffie halen, rekken en strekken of een kleine wandeling maken zijn goede voorbeelden van kleine pauzes. Te lang aan een stuk door werken, vooral wanneer er wordt gewerkt met een beeldscherm, kan leiden tot hoofdpijn, vermoeide ogen en nek- en rugklachten.

2. Kies voor een goede werkhouding

Om fysieke klachten zoals in de vorige alinea genoemd te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers beschikken over kennis van juiste houdingen. Informeer je werknemers over goede zithoudingen en voorzie werknemers bijvoorbeeld van een voetensteun.

3. Pas je werkruimte aan

Ieder mens is verschillend en hun werkruimte zou hierop moeten worden afgestemd. De hoogte van de stoel, tafel en plaatsing van het beeldscherm zijn belangrijke onderdelen van een goede werkhouding. Of er nu thuis, op kantoor of bij de klant wordt gewerkt, het instellen van het meubilair is belangrijk. Zorg dus dat je werknemers beschikken over verstelbaar kantoormeubilair zoals stoel en bureau en dat ze weten hoe ze deze moeten instellen.

4. Dynamisch werken

Naast regelmatig even weglopen van je werkplek, is afwisseling van zittend en staand werken ook belangrijk. Kies hierbij voor een zadelkruk die makkelijk in hoogte is aan te passen en zowel een staande als zittende houding stimuleert. Zorg er wel voor dat je over bureaus beschikt die in hoogte verstelbaar zijn.

5. Ga zorgvuldig om met de muis

De muisarm is een veelgehoorde klacht bij mensen die veel achter de computer zitten. Spierpijn, krachtverlies, kramp, stijve spieren en verminderde coördinatie zijn een paar van de klachten die hierbij komen kijken. Zorg ervoor dat je werknemers de muis recht voor hun schouder plaatsen of dat ze een centrische muis gebruiken zodat hun armen en handen binnen hun schouders blijven. Hierdoor kun je een muisarm voorkomen.

Hoog verzuim door fysieke klachten voorkomen binnen jouw organisatie? Score heeft goede zitoplossingen die niet meer kosten dan een dag ziekteverzuim!

Nieuwsbrief